středa 18. prosince 2019

LibreELEC: z Rapsbery Pi3 na Odroid C2

RASPBERRY Pi 2 Model B - Mini počítačNachytření staré televize




Po přestěhování do vlastního bytu, poté co utichl ruch rekostrukčních prací, jsem s údivem zjistil, že společenství vlastníků se v minulosti rozhodlo zrušt společnou anténu (včetně rozvodů) na příjem pozemního televizního vysílání. Tento geniální krok měl za následek, že na každém balkóně začly růst satelity jak houby po dešti. Nechme stranou ohyzdný vzhled domu i to, že by náklady na společný rozvod ve výsledku rozhodně vyšly levněji než dvacet satelitů na balkónéch. 
https://freebit.cz/wp-content/uploads/2019/07/pilsfree_logo.jpg
Vyzbrojen znalostmi z IT a poměrně spolehlivou přípojkou do ryché komunitní sítě Pilsfree drátem až do bytu jsem přemýšlel, jak efektivně vyřešit problém moderního domácího krbu.

RPi jako spása

V dobách bez závazků, bezedných pivních sudů a nekonečných kocovin, kdy se veškerý můj majetek dal sbalit na do turistické krosny, jsem s úspechem použával IP televizi poskytovanou v síti Pilsfree. Vskutku stabilní příjem (výpadek programu s nutností dvojkliku tak dvakrát za hodinu) vyžadoval zapnutý počítač, VLC přehrávač a pár hbitých kliknutí myší. Nic, co by v malém podnájemním pokoji způsobilo jakkoli snížení komfortu či dokonce nějak otravovalo.

S přibívajícími roky přibývaly závazky a nároky na rychlost a jednoduchost. Počítač již nebyl střed mého vesmírů. Tam si našla místo lidská bytost opačného pohlaví:). Počítač se stal těžítkem umýstěným na nejvyšší polici ve skříni v komoře, hned vedle starého povlečení a prošlých konzerv na luncheon meat.

Byly zde pokusy použít počítač a propojit ho s televizí. Jenže zapnutí vyžadovalo tu nejtěžší formu námahy - zvednout se z gauče a dojít k televiznímu stolku, otevřít víko notebooku a stiskout tlačítko. Bezdrátová myš již umožnila poměrně pohodlné přepínání programů, ale na klasický dálkový ovladač to jistě nemá.

RASPBERRY Pi 2 Model B - Mini počítač

https://cdn.alza.cz/ImgW.ashx?fd=f3&cd=RK100a3
Psal se rok 2015 a právě vyšla nová verze minipočítače zvaného RPI. Výkonově dostačoval na přehrávání videí na tu dobu výborném Full-HD rozlišení. Jako nováček v oblasti minipočítačů se mi povedlo si jeden Raspberry Pi 2 na víkend půjčit od kolegy z práce. Nastal maraton pokusů a instalací, kde se mi v neděli v pozdních hodinách povedlo rozběhat systém OpenELEC včetně ipTV ze sítě Pilsfree včetně EPG - popisu tv programů. Aby se v televizi obraz nezpoždoval, bylo třeba počítač trochu nataktovat. To doubou jsem zkusil i OSMC. Zde se mi výkon při přehrávání TV zdál o dost hoší.

Vše se zdálo být úžasné a krásne až do do doby, kdy Pilsfree začalo mít problémy s licencí na streamování Prima kanálů. Dále zde od začátku panovala nestabilita při přehrávání programů - každé dvě hodiny (plus minus) kanál prostě vypadl a bylo nutné přehrávání pustit znovu. Problém byl i s EPG - veřejný seznam programů s popisem nebyl vždy úplný. Mapování programů mezi Pilsfree a EPG vyžadovalo úpravu XML souboru apod.

Hledání alternativy aneb když výkon již nestačí

Druhá řada Raspberry Pi přehrávání ipTV zvládala s přetaktováním a masivním chladičem s odřenými chlupy. K mému překvapení se však v roce 2016 objevila nová, tedy třetí řada RPI. Neváhal jsem a okamžitě jsem objednal a upgradoval. Rozhodnutí se jevilo jako správné - minimáně z pohledu odezvy systému bez nutnosti nějakého taktování.

https://www.mironet.cz/Foto/s4/92442415.jpg 

Pořízení rychlejší verze RPI rozhodně nevyřešilo problém stability příjmu ipTv. Obrovská příležitost přišla s koncem roku 2018, kdy výrobci slavného minipočítače uvádějí tvHat - modul pro příjem televizního signálu, navíc s podporou formátu DVB-T2 - nový standard pro pozemní vysílání.


https://cdn.alza.cz/ImgW.ashx?fd=FotoAdd&cd=RK110a-04
TV tuner šitý na míru RPI má jeden háček. Vlastně dva. Jednak RPI 3 nepodporuje hardwarové dekódování videa ve formátu H.265 (takže brzy nepůjde přijímat pozemní vysílání vůbec), jednak, jak již jsem zmínil - nemám televizní anténu :(. Jak z toho ven?

Instalace televizní antény

Internet je plný varování, že instalace televizní antény bez příslušné kvalifikace a měřících přístrojů je riskantní. Risk je zisk a tak objednávám jednu celkem solidně hodnocenou s tím, že se mi ji povede úspěšně nainstalovat a hlavně něco chytit:)

Se zručností sobě vlastní se mi povedlo nainstalovat anténu ba co víc, chytit na ní prakticky všechny dostupné kanály. Heureka.

Svatá trojice Odroid-C2 / RPi Zero / TvHat

Raspberry není jediný minipočítač na trhu. Hlavně není jediný, na kterém se dá zprovoznit LibreELEC distribuce. Existuje série produktů společnosti HardKernel zvaná Odroid. Minipočítač Odroid-C2 se zdá jako velmi vhodná náhrada za mutlimediální centrum postavené na RPI3 : kromě větší rychlosti nabízí především hardwarový kodek H.265, klíčový k příjmu pozemního výsílání.

https://cdn-reichelt.de/bilder/web/xxl_ws/A300/ODROID_C2-001.png

Podle informací z internetu je možné použít tvHat v kombinaci RPI Zero (malé a úsporné variantě raspberry pi) pro příjem DVB-T/DVB-T2 streamu bez nutnosti náročného dekódování obrazu H.265. Úsporná variata tak bude sloužit jen jako "jednoduchý přijímač toku televizních dat do sítě", na čež výkon zero varianty plně postačuje. Dekódování náročného H265 tak hravě zvládne Odroid C2.

Na instalaci bylo nejtěžší zprovoznit TvHeadend nástroj na RPI Zero osazeném TvHAT modulem. Neexistoval totiz snadno importovatelný seznam kanálů potřebný pro správné nastavení. TvHeaded je poměrně pokročilý nástroj a pro nezkušeného uživatele není cekjové nastavení příliš intutitvní. Jako nejtěžší se ukázalo ruční nastavení správné frekvence (kanály) jako DVB-T2 kanály podle tabulky kanálů v jednotlivých multiplexech.


Nastavení Low Noise Amplier
Nastavení mutexů, klíčové kanály musely být jeden po drumén přepnuty ručně z DVB-T na DVB-T2: Podle lokality jsem odhadnul vysílače a jejich DVB-T2 kanály. A tyto kanály jsem převedl na frekvenci (např. podle https://dvb-t2.cz/prevod-kanalu-a-frekvence/) a daný mutex jsem nastavil jako DVB-T2.

Seznam utomatický načyených mutexů pro ČR
Nastavení těch správných utexů na DVB-2


Mutex pak po prolhedání úspěšně našel odpovádající DVB-T2 programy.


Žádné komentáře:

Okomentovat