čtvrtek 21. ledna 2016

Automobilový zázrak Magnufuel aneb podvod okem vývojáře


Jak ušetřit za palivo?

Přesně takto nazvaný sponzorovaný příspěvek na mě vykouknul na facebooku. Příspěvek byl navíc okořeněný slůvky jako "true story", "fuel-economy" a dovětkem "pokud utrácíte spousty peněz za palivo, přečtětě si tohle". V očekávání, že se dozvím něco o uspornějším způsobu řízení apod. jsem příspěvek rozkliknul.

Zde je pro zájemnce odkaz:
http://www.fuel-economy.info/CZ_Fuel-saving-blog_B8/index.php
 

Autentický blog šťastného řidiče

Odkaz me přesměroval na stránku vypadající jako blog, ve kterém se jeden taxikář chlubí, jak mu zázračné zařízení zvané "Magnufuel" ušetřilo přemnoho peněz. Článek se snaží působit věrohodně, v textu se důmyslně objevují odkazy na distributora tohoto zázraku. Na konci, jak už to bývá, je mnoho kladných odpovědí dalších řidičů.


Všimněte si použitých vět:
  • "...Prodává se v mnoha obchodech, ale nejlevnější je na český distributor..."
  • "A nakonec to nejdůležitější, tedy stránka kde si můžete koupit Magnufuel. Odkaz na stránku. Doporučuju, nebudete toho litovat. "
kde podtržená slova jsou odkazy. Ukázka z komentářů k blogu:



Při kliknutí na odkaz v článku se dostanete na stránky distributora http://www.magnufuel.com/CZ_official_T8/.

Stránky distributora

Stránky jsou interaktivní a celkem líbivé. Autor není na poli webdesignu úpný amatér. Stránka je přehledná, máme zde pěkné animace, které ukazují funkci nabízeného produktu, jsou zde dobře formulované texty, které příjemným způsobem popisují, jak vše pracuje. Tvurce použil několik technických výrazů, jako "uhlovodíkové molekuly" či "frekvence magnetické rezonance", aby čtenáři navodil dojem, že tomu hluboce rozumí. V zápětí však vše zabaluje do jednoduchých konstrukce "sraženiny", aby se dostal na úroveň laika - potenciálního zákazníka .



Celá stránka je lemována certifikacemi, čisly patentů, různých asociací a nadnárodních organizací jako General Motors. Stačí jen objednat a výsledek je zaručen:)



Necháme stranou odbornost textů a to, zda je či nění funkce výrobku fyzikálně možná, mrkněme rovnou na web jako takový z technického pohledu.

Podvodné signály

První zvláštnost, které si všimně i jen trochu zkušený uživatel, je, že počítadlo, které odpočítává 15 minut, ve kterých si máte možnost koupit si výrobek za sníženou cenu, se při každým refresh stránky restartuje. Model slev založený tímto způsobem je ekonomický nesmysl. O podikatelské levárně není pochyb.

Pár vteřin po návštěvě stránky se s pevnou pravidelností v pravém dolním rohu objevuje notifikační čtvereček s různými texty:
  • V této chvíli si tuto stránku prohlíží 172 návštěvníků.
  • Zbývá už jen 5 balíčků za akční cenu!
  • Právě byla zadána objednávka z města Opava.
Především poslední text ve mě vyvolá zvědavost a otevírám zdrojový kód stránky.

Zdrojový kód


Html kód stránky vypadá úhledně, je zarovnaný a přehledný. Autoři webu respektují SEO apod.


Neplýtvám čas podrobnějším zkoumáním, rovnou otevírám javascriptový
popup.js.php soubor. Zde nacházím vysvětlení pro otázku, odkud se beru texty v popup okně.


Ve prostřed souboru je pak vidět užití tohoto pole.


Vše se děje pomocí random čísel:) Nezapomeňte si všimnout zajímavých programátorských technik. Velice mne pobavil fragment, ve kterém se nahrazuje číslo 15 číslem náhodným.

  var text = "Zbývá už jen 15 balíčků za akční cenu!";
  var count = genRandNum(4, 8);
  catchText3 = count;
  document.getElementById("popWindow").innerHTML = text.replace("15", "<b>"+count+"</b>");


Zde mé zkoumání skončilo. Zvědavci mohou jít dále a objevit další špeky.

Podvod jak vyšitý

Věřím, že člověk s průměrnou inteligencí bez znalostí programování je schopen podvod odhalit minimálně tím, že si produkt zkusí jednoduše vygooglit, a najít tak skutečné názory jiných.

Podvedeným přeji minimum finančních ztrát a maximum poučení a vývojářům veselé pobavení.

6 komentářů:

  1. http://www.buymagnufuel.com/

    OdpovědětVymazat
  2. Každý kto úspešne ukončil ZŠ, sa musí nad takouto naivnou ponukou len pousmiať. Vážnejšia je však skutočnosť, že sa šmejdi presťahovali na internet a úplne bez ostychu sa snažia oklamať a okradnúť ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no jiste... bud si jen troll od nich, nebo vážne deláš špatné pozorování a vyhodnocování (vidíš to, co chceš videt)... koukni, kdyby tohte byla vážne pravda, tak by si to mohol ukázat vedcom a byl by si slavný a ne jen takhle anonymne plácat, že to prý funguje. Ukaž se otevřene...

      Vymazat
  3. Slovenská verzia stránky, hlavne si porovnajte komentáre a fotky s menami pod článkom. Moc námahy si nedali. :D

    OdpovědětVymazat
  4. http://www.cheap-gasoline.info/SK_Fuel-saving-blog_B22/

    OdpovědětVymazat