čtvrtek 23. dubna 2015

Oprava notebooku

Dostal se mi do rukou asi rok starý notebook střední třídy s diagnózou "neopravitelný". Za tento stav může především čtrnáctiletá neteř, jejíž každodenní facebookové exhibice doprovázené ztrátu kontaktu s realitou dospěly k zalití tohoto zánovního stroje slušnou dávkou nízkoprocentního ovocného nektaru.

Spolu s počítačem přišlel i doklad o odborném pokusu o opravu v nejmenovaném servisu, ve kterém bylo sebevědomě uvedeno, že je nenávratně požkozená základová deska. No nic, aspoň se použije disk a paměti.


Ne že bych servisu nevěřil, ale přeci jen, zkusím notebook rozebrat, odpojím všechny zbytečné komponenty, profouknu základní desku a třeba se počítač rozběhne.

Den první - rozebrání počítače


Nejprve je třeba počítač rozebrat. Nevěnuji tolik péče výzumu každého šroubku, čudlíku a plastíku, používám trošku násilí a páčím šroubovák mezi každé dva plasty, které vypadají, že půdou dříve nebo později oddělit. Po odstranění asi třiceti šroubků různých velikostí a tvarů je notebook odstrojen. Drobné oděrky od šroubováku a pár ulomených plastových kolíčků je přiměřená cena za rychlou akci.

Deska vypadá v pohodně a tak zapojuji baterii a mačkám tlačítko power. A ejhle. Počítač najíždí. Okamžitě vypínám, abych mohl zapojit disk a paměti. Po opětovném zapnutí počítač bez problému nastartuje.



Zapojuji USB klávesnici a myš. Vše jede jako po másle. Opět vypínám, abych vyzkoušel původní klávesnici k notebooku. A zde je nejspíš kámen úrazu. Nejprve počítač po zapnutí zapípá a nenastartuje. Na druhý pokus nastartuje, ale klávesnice nereaguje. Zkouším s klávesnicí různě kroutit a v určité chvíli začne nekontrolovatelně psát nesmysly. Je tedy jasné, že džus poškodil především klávesnici a deska je v pořádku.

Den druhý - oprava klávesnice


Klavesnice je nefunkční, není co ztratit. Nejprve šroubovákem páčím plastový krycí rámeček od základního konstrukčního plechu. Jejich spojení drží celou klávesnici pohromadě. Oba díly jsou navzájem napevno slisované pomocí plasových nýtků. Nýtky berou za své a pod náporem šroubováku postupně odpadávají.


Rámeček je pryč. Bohužel zjišťuji, rámeček sice věšechno zpevňuje, ale ke kompletnímu rozebrání bude třeba odstranit všechny jednotlivé klávesy.


Klávesy jsou zaklenuté malými zobáčky k výliskům ve spodním plechu. S minimální zručností je možné je malým šroubovákem vychýlit a klávesu tak uvolnit.


Klávesu jednu po druhé sundavám a pokládám do rámečku na přesné místo. Po dvaceti minutách myslím na chudáky Číňany, kteří tímto způsobem vydělávají asi dolar denně.


Konečně je hotovo a dostávám se k fólii s plošným spojem. Od pohledu pravděpodobné místo poruchy - spoje jsou pokryté zaschlým džusem.

 
K mému nepříjemnému překvapení se nejedná o jednou folii, ale o kvalitně slepené tři fólie, jejiž vodivé spoje jsou navíc na nekolika místech navzájem propojeny a tvoří tak jeden el. obvod.  Džus se jako napotvoru dostal do spojů mezi fólie. Beru zbytky odvahy a pracuji na oddělení jednotlivých fólií.

Jednu fólii se mi povedlo oddělit. Zbylé dvě jsou slepeny tak dokonale, že dochází k trhání fólie a tak to vzdávám. Beru oddělené fólie do koupelny vyprat do umyvadla. Dokonale vyčistěné fólie vysuším a nechám do dalšího dne uschnout.

Den třetí - zkouška vyčistěné klávesnice


Nastává den D, dávám klávesnici provizorně dohromady, připojuji k notebooku a zapínám. Bohužel, klávesnice nenajela. Marný pokus. No nic.
Ačkoli je klávesnice nefunkční, moje povaha mi nedovoluje ji jen tak hodit do popelnice a v notebooku nechat po klávesnici díru. Investuji ještě trochu času a klávesnici dám do původního stavu.

Jde to rychle, za pár minut je hotovo. Klávesnici instaluji do počítače nezapojenou.

Závěr


Klávesnici jsem sice neopravil, ale aspoň jsem se podíval, jak vypadá zevnitř a dala tak vzniknout tomuto příspěvku:) Bylo by možné objednat klávesnici novou, do toho se nepouštím, neboť majiteli nevadí užívat počítač s externí klávesnicí jen na stole. Také jsem zjistil, že počítač zažil pád a nesvítí jedna dioda podsvícení displeje, takže by počítač potřeboval další investici.  

Ještě jedno poučení: Nevěřte vždy ze servisu. Když Vám odborník řekne, že je Váš počítač zničen, zkuste to jinde (např. u kamarádů za flašku, nebo jen tak doma). Tím nechci jejich práci profesionálů nijak schazovat. Jen je potřeba mít na paměti, že servis musí pracovat efektivně a pokud nejsou technici v rozumném čase schopni problém odhalit, nevyplatí se jim do opravy dále investovat a počítač vrací.

1 komentář: